Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Ο Μεγάλος Αδελφός και ο Μεγάλος Ξάδελφος

Είναι γνωστό ότι όταν κάποιος συντάκτης έκανε το λάθος και δεν έγραφε την είδηση στην πρώτη παράγραφο ο Βλαστάρης με παντομίμες, προβοκατόρικα ευφυολογήματα και χλευαστικά σχόλια τον έκανε περίγελο μπροστά σε όλους. Αγράμματους τους ανέβαζε, άχρηστους τους κατέβαζε.

Θύματα αυτής της συμπεριφοράς του έχουν πέσει σχεδόν άπαντες. Σε τέτοιου είδους θλιβερές παραστάσεις, έτυχε αρκετές φορές να είναι παρών ο εκδότης, ο οποίος αν κρίνουμε από το γέλιο του, το διασκέδαζε δεόντως. Στο τέλος, όμως, αφού σκούπιζε τα δάκρυα από τα γέλια έλεγε:

Για πλάκα τα λέει ο Γιάννης, μην τον παρεξηγείτε, τον ξέρετε τώρα, δεν τα εννοεί.
Και εδώ ξεσπούσαν νέα γέλια, όλων των παρευρισκομένων.

Η εικόνα αυτή μου ήρθε στο μυαλό όταν διάβασα την είδηση, την ειδησάρα για την ακρίβεια, στην επιστολή-καταγγελία που μας έστειλε μετά την απόλυσή του. Την είδηση την οποία γράφει – ποιος να το περίμενε- όχι στην πρώτη , στη μεσαία ή στην τελευταία παράγραφο, αλλά στο υστερόγραφο (!!!) του κειμένου. Σαν αρχάριος της δημοσιογραφίας.

Η εφημερίδα των συντακτών, η Ελευθεροτυπία, είναι ήδη εφημερίδα των κοριών. Τα τηλέφωνα και τα mail παρακολουθούνται, ισχυρίζεται. Αν η καταγγελία ισχύει, δεν υπάρχει πιο σοβαρή υπόθεση σκανδάλου στην πρόσφατη ιστορία του ελληνικού Τύπου.

Η παρακολούθηση πολιτών είναι ποινικό και πολιτικό αδίκημα που αφορά την ίδια την δημοκρατία. Και ο φυσικός του προϊστάμενος, ο εκδότης Θανάσης Τεγόπουλος, που μέσα από άρθρα του έχει καταγγείλει συχνά τις πρακτικές του Μεγάλου Αδελφού, οφείλει μια απάντηση στους αναγνώστες του.

Ποιος λοιπόν έχει κρεμάσει κοριούς και σε ποιον πρέπει να κρεμάσουν οι αναγνώστες κουδούνια; Στο Μεγάλο Αδελφό Βλαστάρη ή στο Μεγάλο Ξάδελφο Θανάση;

Άλλωστε η καταγγελία δεν προέρχεται από τον οποιονδήποτε. Είναι του πρώην διευθυντή της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ενός θεσμικού παράγοντα, ο οποίος θα πρέπει να μιλήσει για τον ηθικό και φυσικό αυτουργό αυτής την ενέργειας και ποιος ήταν ο σκοπός. Απ΄ ό,τι φαίνεται υπονοεί ότι πίσω από τους κοριούς βρίσκεται η Μαριάνθη (Μάνια) Τεγοπούλου, ή ενεργούμενα υποκείμενα από την κληρονόμο ή άλλοι Μανια-κοί.

Ο εισαγγελέας την επομένη κιόλας θα έπρεπε να τον είχε καλέσει για κατάθεση, πόσο μάλλον η ωραία κοιμωμένη ΕΣΗΕΑ. Η καταγγελία είναι άξια για έρευνα γιατί την καταθέτει ένας επαγγελματίας του Τύπου που δια του λόγου το αληθές επικαλείται τα 30 χρόνια δημοσιογραφικής και 20 χρόνια διευθυντικής καριέρας. Αν αποδειχθεί ότι είναι ψέμα και συκοφαντία τότε εγείρεται ακόμη ένα σοβαρό ερώτημα:

Πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος ψεύτης να είναι 20 χρόνια διευθυντής σε μια ιστορική εφημερίδα και τι έκανε τόσα χρόνια αυτή η εφημερίδα να μας προστατεύει –συντάκτες και αναγνώστες- από έναν τέτοιο ψεύτη;


Η επιστολή των συντακτών ΕΔΩ
και η επιστολή Βλαστάρη ΕΔΩ

3 σχόλια:

deyteroprogramma είπε...

Ρε παιδιά ποιον εννοείτε μεγάλον αδελφό και ποιον μεγάλο ξάδελφο; Χα, χα! Το δεύτερο πρόγραμμα αυτήν την ώρα μεταδίδει το πολύ γνωστό άκουσμα νταρλα ντιρλα ντα ντα και εύχεται σε όλους καλή ακρόαση. Third floor άργησες να ξυπνήσεις, αλλά απ' ότι φαίνεται το ξύπνημα το χάρηκες. Τα νέα από τον τρίτο όροφο είναι απολαυστικά. Ο "ιδιοκτήτης" της Κυριακάτικης απολύθηκε, φαντάζομαι το ξέρεις αυτό. Οι οπλαρχηγοί του (μη μου πεις πως δεν τους ξέρεις ΣΤ-ακολουθία αλφαβήτου- έμειναν πίσω να ξεσκονίζουν το μεγαλοπρεπές γραφείο του που πλέον χαίρεται και κοσμεί ή διακοσμεί (θα δείξει) ο Βαγγέλης Παναγόπουλος. Το κλίμα στην εφημερίδα είναι "παιδιά σηκωθείται να βγούμε στους δρόμους" κάτι σαν τις πρώτες ημέρες του Πολυτεχνείου, ξέρεις λίγο πριν το τανκ ρίξει τις πόρτες. Δεν θεωρώ ότι τελικά θα καταλήξει ο Τρίτος σαν το Πολυτεχνείο γιατί σ' αυτήν την περίπτωση η... Δαμανάκη έφυγε νωρίς!!! Αλλά ρε παιδί μου ποτέ δεν ξέρεις. Κατά τα υπόλοιπα κάποιες κυριούλες το παίζουν άνετες και σκληρά εργαζόμενες (όσο φυσικά τους επιτρέπει το σκληρό τους ωράριο στο γνωστό κουτούκι του πρώην βασιλιά), κάποιοι άλλοι τα έχουν βάψει μαύρα και κάποιοι επιμένουν να θεωρούν τον πρώην ιδιοκτήτη-βασιλιά-"εγώ τα ξέρω όλα" αφεντικό τους.
Εγώ τριτοφλωρίτες δεν θα θυμίσω το όνομα του Λεοντόπουλου -γιατί από μαλακία του έφυγε αυτός από κει μέσα αλλά και από σφοδρότατο κύμα τεμπελιάς που ήθελε να το βαπτίσει "Λαϊκό Επαναστατικό Αγώνα"- αλλά θα θυμίσω ένα άλλο όνομα: Αλεξάνδρα Δαλιάνη. Αφού την έβγαλαν τρελή την γυναίκα (χρόνια στην Κυριακάτικη) στο τέλος την έδιωξαν και δεν άνοιξε ρουθούνι. Και φυσικά δεν την "έδιωξε" η Μάνια. Οπως και άλλα μεγάλα ονόματα έφυγαν από κει μέσα και δεν άνοιξε ρουθούνι. Κανενός το ρουθούνι. Είδατε όμως τί γίνεται στο τέλος; Γυρνάει ο τροχός γαμάει και ο φτωχός.
Και όσο για τους κοριούς μήπως να ρωτήσετε μία από τις κυριούλες του τρίτου πώς καρφώθηκε αυτή η αηδία στο μυαλό του Βλαστάρη; Αν σας πει, θα γελάτε μέχρι και του χρόνου!!!!
Το δεύτερο πρόγραμμα σας εύχεται καλή ακρόαση και καθαρίστε και λίγο τα αυτιά σας για να ακούτε καλύτερα...

deyteroprogramma είπε...

Το δεύτερο πρόγραμμα μεταδίδει: "Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους". Μια νέα γενιά του Πολυτεχνείου ξεκινά. Η όχι; Πώς να ξεκινήσει ρε σεις νέο Πολυτεχνείο από τον τρίτο όταν σε έφυγε... η Δαμανάκη σας; Και οι οπλαρχηγοί; (ΣΤ ακολουθεί ο ένας τον άλλον στο αλφάβητο) Χα χα έχετε ακούσει την παροιμία που λέει "γυρνάει ο τροχός γ... και ο φτωχός" Γιατί ο Τ τα έξι χιλιαρικάκια τα χτυπάει στο λογιστήριο κάθε μήνα. Καλό ε; Κι εσείς κυριούλες τί κάνετε του οπλαρχηγού στον τρίτο; Το ρίξατε ξαφνικά στη δουλειά για να αποδείξετε ότι δεν είστε αγράμματες; Προσέξτε πάντως γιατί μετά την αποχώρηση του βασιλικού βασιλιά, του "εγώ είμαι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του μαγαζιού" και άλλα που θα πούμε και άλλες φορές, οι "κοριού" έχουν αυξηθεί. Χα χα! Κυριούλες μου εσείς και ο Μάκης πιστεύουν ότι τους παρακολουθούν όλο το 24ωρο! Το αφεντικό ρε δεν το λυπηθήκατε που σας πίστεψε και την εμμονή σας την έκανε είδηση της τελευταίας παραγράφου;

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να επισημάνω ότι το 3rd floor όχι μόνο δεν άργησε, αλλά ήταν εκείνο που, όταν δεν μιλούσε κανείς υπό το καθεστώς τρόμου του Βλαστάρη, τα είπε όλα!
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι για τον οπλαρχηγό Τ. Ποιος να το ακούσει και να το πιστέψει ότι αυτό το ανθρωπάκι, ο εγκάθετος που επέβαλε ο πρώην "ιδιοκτήτης" και νυν απολυμένος της Κυριακάτικης παίρνει κάθε μήνα 6 χιλιαρικάκια!(ακουσον άκουσον που θα έλεγε και ο πρώην διευθυντής του).
Μα γιατί,θα αναρωτηθεί κανείς.Για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που έχει φέρει στην εφημερίδα? Για τα σκάνδαλα της ΝΔ? Για τα χάλια της Ντόρας που ούτε ο νεοδημοκράτες δεν την ήθελαν όπως αυτό το ανίκανο ανθρωπάκι? Μήπως για τις αποκαλύψεις των "κουμπάρων" που λήστεψαν τον ελληνικό λαό και άφησαν άδεια ταμεία, όπως ο "φίλος" Τσιτουρίδης? Διότι ο κοντός έχει παντού μόνο φίλους, εκτός βέβαια από τους εργαζόμενους ο οποίοι είχαν δει το κακό με δρασκελιές να πλησιάζει πριν ακόμη νιώσουν την κάκιστη συμπεριφορά του στο πετσί τους. Διότι όταν την ένιωσαν ήταν πια αργά και τον ανέχτηκαν για να μην χάσουν τη δουλειά τους. Γιατί αυτοί είχαν μόνο μία δουλειά και δεν είχαν και τόσους φίλους στη ΝΔ.
Τώρα όμως που ολοι ξέρουν δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, άλλωστε και ο ανίκανος δεν έχει τα κότσια, ούτε και κανέναν να τον υποστηρίξει. Είναι μόνος του σε ένα εχθρικό περιβάλλον που ο ίδιος δημιούργησε.
Διότι είναι σε ολους γνωστο πως η Κυριακάτικη επί διεύθυνσης Βλαστάρη και διακυβέρνησης Καραμανλή ονομαζόταν μεταξύ όλων των δημοσιογράφων "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως".
Οσο για τις παροχές του με το αζημίωτο και τις λαμογιές του θα επανέλθουμε.